Kaikki verkkokaupat tuntuvat nyt olevan pullollaan ihania planner-leimasimia ja niillä saakin kivaa jälkeä aikaiseksi kalenterintuunaamisessa. Tässä pieni postaus siitä, miten leimasimet käytännössä toimivat ja mitä kannattaa huomioida erilaisten musteiden kanssa etenkin ohuille kalenterisivuille leimaillessa.
Leimasimet
Suurinosa leimasimista on kirkkaita, akryylilevylle kiinnitettäviä leimasimia. Nämä ovat näppäriä käytössä siksi, että vievät hyvin vähän tilaa ja siksi esimerkiksi kulkevat näppärästi mukana. Tämäntyyppisten leimasimien käyttöön tarvitset lisäksi akryylipalikan johon leiman kiinnität ennen leimaamista. Akryylipalikat ovat aika edullisen hintaisia ja niitä taitaa löytyä nykyään kaikista kaupoista jossa askartelutarvikevalikoima on hieman suurempi. Akryylipalikka ei ole kuitenkaan välttämätön hankinta, käytännössä kirkkaan leimasimen voi kiinnittää mihin tahansa tasaiseen muovipintaan, esim. cd-levyn koteloon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että muiden kuin akryylipalikoiden käyttö saattaa vaikuttaa leimailujäljen lopputulokseen.
Plannerleimasinsettejä on lukuisia, suurin valikoima taitaa olla Sweet Stamp Shopilla (tunnetaan myös lyhenteellä SSS). Muita merkkejä joilta löytyy plannereihin soveltuvia leimasimia on mm.L2E Studio, Lawn Fawn, Waffle Flower, Techinique Tuesday. Valikoima on oikeastaan aika valtava, nettikauppoja ja esim. Etsykauppoja kahlatessa kannattaa käyttää hakusanaa ”planner stamps”.



Musteet
Mustetyyppejä ja -merkkejä on lukuisia, chalk -musteet, dye-musteet, liuotin- ja vesipohjaiset musteet. Mistä tietää valita oikeanlaiset musteen omaan tarpeeseen? Tässä tiivistettynä tietoa erilaisista musteista.
Dye-musteet ovat ehkä yleisin mustetyyppi. Dye -musteet imeytyvät paperiin ja siten toimivat kuin värjäysaineet (dye=värjäysaine, väriaine). Dye -musteet kuivuvat nopeammin kuin monet pigmenttimusteet, koska muste imeytyy myös paperiin eikä jää vain pinnalle. Poikkeuksena kuitenkin Distress Ink -musteet, jotka ovat kehitetty nimenomaan blendautumaan keskenään ja kuivumaan hitaasti. Distress musteet levittyvät vedellä. Distress Ink on kyllä dye -mustetta, mutta se on vesipohjainen eikä leimausjälki ole aina niin terävää kuin useimmissa dye -musteissa yleensä on. Memento-merkkinen dye-muste toimii hyvin alkoholipohjaisten tussien kanssa. Periaatteeltaan nämä musteet toimivat alkoholipohjaisten liuottimien (eli eivät leviä, kun sen kanssa käytetään näitä mediumeita) kanssa esim. Promarker/Copic-tussien kanssa. Koska dye -musteet imeytyvät paperiin, tulevat ne myös todennäköisesti helposti läpi kalentereiden paperista.
Pigment-musteet jäävät paperin pinnalle, eivätkä imeydy paperiin niin syvälle. Musteet levittyvät alkoholilla ja öljyllä. Archival inks, VersaFine (tätä merkkiä on Suomalaisessa Kirjakaupassa ja löytyy myös pikkuisena tyynynä, voi käyttää kohojauheita) ja StazOn tarttuu pysyvästi kaikille pinnoille (jopa lasille), mutta on kohtuullisen hidas kuivumaan. Näitä musteita voi käyttää vesivärien ja esimerkiksi Distress Ink -musteiden tai Inktense-kynien kanssa (kun niitä levitetään vedellä). Pigment musteet harvoin valuvat paperista läpi, mutta musteissa on kuitenkin todella vanhva pigmentti ja tulevat todennäköisesti näkymään läpi ohuemmasta paperista. Pigment -musteista ainakin Docraftsin artiste on sellainen, ettei vuoda läpi ohuesta paperista. Pigmentti ei ole Docraftin Artiste musteessa äärettömän vahva (toki ihan riittävä) ja esimerkiksi Versafine musteeseen verrattuna se näin ollen heijastuu ohuesta paperista läpi vähemmän.
Hybrid-musteet käyttäytyvät vähän kuin edellisten väliltä. Eivät leviä vedellä kuivuttuaan, musteet ovat nopeita kuivumaan ja niitä voi käyttää alkoholitussien, tai vaikka ihan normaalien vesivärien kanssa. My Favorite Things on ainakin yksi firma, mikä valmistaa tällaisia musteita.
Vesileimamusteet kaipaavat jonkin mediumin lisäksi, esimerkiksi Perfect pearls (mica-jauheen) tai kohojauheen, joka kiinnitetään lopullisesti kuumailmapuhaltimella. Versamark Watermark stamp on tällainen, myös Distress musteista löytyy embossaukseen tarkoitettu väritön muste.
Chalk -musteet ovat monipuolisia siitä, että ne toimivat hyvin kaikenlaiseen leimailuun, jälki on hieman pehmeämpi kuin esim. dye -musteilla, mutta silti jälki on terävä. Muste toimii hienosti myös tummalle pohjalle, koska leimausjälki on ”liitumainen” ja jää paperin pinnalle. Chalk -muste ei kuivu yhtä nopeasti kuten esim. pigment -musteet, mutta kohtuullisessa ajassa kyllä. Chalk -musteet ovat todennäköisimmin sellaisia, jotka eivät vuoda läpi ohuestakaan kalenteripaperista. Tosin paperin paksuudesta riippuen, saattaa chalk-musteetkin heijastua läpi. Chalk -musteita ovat mm. Versa Magic Dew Drops, Prima Chalk Fluid Ink, Color Box Fluid Chalk. Chalk -musteissa värivalikoima on usein myös aika herkullinen, täynnä mm. pastellin sävyjä.
Musteet sotkevat helposti leimasimet niin, ettei esimerkiksi kirkasta leimaa saa enää kirkkaaksi. Tämä kertoo paljon leimasimen laadusta, himoleimaajat pitävät sellaista kirkasta leimasinta joka värjäytyy käytössä korkealaatuisena. Jos kirkas leimasin värjääntyy käytössä, haitta on vain kosmeettinen. Leimausjälkeen leimasimen värjäytyminen ei vaikuta millään tavalla.
Kumileimasimet lähtevät puhtaiksi paremmin, mutta niistä ei näe läpi. Leimasinten puhdistukseen voi käyttää esimerkiksi askarteluliikkeistä saatavaa, tähän tarkoitukseen tehtyä liuosta, mutta useat aineet on tarkoitettu vain kumileimasimille eli noiden liuosten kanssa tulee olla varovainen mihin niitä käyttää. Helppo ja nopea tapa puhdistaa kaiken tyyppiset leimasimet on vauvan kosteuspyyhkeillä. Kosteuspyyhkeet kannattaa valita hajuttomina ja öljyttöminä jotta ne eivät kuluta leimasinta turhaan. Jos et halua käyttää kertakäyttöisiä pyyhkeitä, on markkinoille tämän kevään aikana tullut myös pyyhkeitä, joita voi kastella ja käyttää useammin (tämän kaltaista ”luutua” saa myös autotarvikeliikkeistä ja sitä myydään säämiskä nimellä). Leimasimen voi puhdistaa myös ihan vesihanan alla, ja vaikka pehmeällä hammasharjalla. Varo kuitenkin hankaamasta pintaa rikki tai käyttämästä mitään, mikä jättää leimasimen pintaan nukkaa.
Happovapaat ja arkistointikelpoiset musteet kestävät aikaa ja ovat luettavissa kymmenienkin vuosien jälkeen. Tuo acid free on säilyvyyden kannata kaikista tärkeintä varsinkin, jos käyttää valokuvien yhteydessä musteita (tai teippejä/kiinnitysmateriaaleja/papereita).



Hauskoja tuunailuja leimailujen parissa,
toivottaa Susanna ja Satu
Vastaa