Plannereiden yhteensopivuus

Yksi eniten aloittelijoita askarruttavista kysymyksistä taitaa olla erilaiset plannerit ja niiden yhteensopivuus.  Tässä postauksessa käsitellään pääosin vain ring binder -tyyppisten kalentereiden yhteensopivuutta, eli plannereita joissa on avattavat renkaat. Jätä kommenttia jos kaipaat tämänkaltaista postausta myös muun tyyppisistä plannereista.

 

fullsizerender-1
Webster’s Pages Color Crush Personal-koossa

 

Yleiseksi säännöksi voisi sanoa, että lähes kaikissa 6 renkaan planner-malleissa  on standardi mitoitettu rengasmekanismi (kuva yllä). Renkaiden välit ovat samat riippuen toki plannerin koosta, eli käytännössä kaikissa A5 kokoisissa paperin reiät osuvat samaan kohtaan ja personal-kokoisissa samaan jne. Ansa mihin tässä tilanteessa helposti lankeaa, on se että eri planner-merkit käyttävät erilaisia nimityksiä plannereidensa koosta vaikka käytännössä sivujen koko on sama.

A5 /Large (sivun koko n. 14,8 x 21 cm)

A2/ Medium/Personal (sivun koko n. 9,5 cm x 17 cm)

Kuuden renkaan standardimitoituksella olevia merkkejä ovat mm. Filofax, Kikki.K, Webster’s Pages Color Crush, Simple Stories Carpe Diem, Ajasto Timex, Kate Spade, Craft Smith, Macaroon, Dokibook, Franklin Covey, Marion Smith, My Prima Planner, Kaiser Craft. Eli käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esim. Kikki.K:n Large -kokoisen planneriin voi laittaa A5 -kokoisen Carpe Diem:n sivuja tai Craft Smithin personal kokoisen plannerin sivut sopivat hyvin A2 -kokoisen Color Crushin kansiin.  Suomalaista kalenterin tuunaajaa ilahduttaa varmasti tieto siitä, että Ajaston Timex -sarjan kalenterisivut ovat yhteensopivia juuri näiden kuuden renkaan plannereiden kanssa, eli sinun ei tarvitse lähteä lähintä kirjakauppaa pidemmälle saadaksesi planneriisi kalenterisivut.

 

fullsizerender
Craft Smith (Recollection) Planner personal-koossa

 

Yksi asia mikä samankokoisissa plannereissa saattaa erota toisistaan, on renkaiden halkaisija. Renkaiden halkaisija on merkityksellinen silloin kun haluat tietää miten paljon planneriisi mahtuu sivuja, mutta koska se ei ole oleellinen sen suhteen, miten eri tuotemerkkien insertit sopivat yhteen, ei tässä postauksessa kerrota renkaiden halkaisijoiden eroista. Suurimmat renkaiden halkaisijat ovat joissakin Kikki.K:n malleissa sekä Carpe Diem:ssä. Valmistajien sivuilta voi löytyä tietoa renkaiden halkaisijoista, joten jos asia kiinnostaa kannattaa hakea googlesta tuotemerkkikohtaisia tietoja hakusanalla ”ring size”.

Markkinoilla on myös neljän renkaan ring binder plannereita. Näistä tyypillisin esimerkki on Heidi Swapp Memory Planner. Heidi Swapp:n rengasplanneria saa kahdessa koossa, standard (vastaa kokoa A5) sekä personal.

sbc_ac-312596_2347
Kuva: Scrapbook.com

 

Personal/A2/Medium kokoisten sivujen siirtäminen Heidi Swapp Memory Planneriin ja päinvastoin ei ole ongelmatonta. Personal -koossa renkaat osuvat täysin eri kohtiin, eli paperi täytyy rei’ittää täysin uudelleen. Toki tämä onnistuu vaikka peittämällä olemassa olevat reiät washitepillä, mutta yksinkertaista se ei ole.
Sen sijaan A5/Large kokoisten sivujen siirtäminen onnistuu lähes vaivatta. Esim. jos Heidi Swapp:n insertit siirtää A5 kokoiseen Carpe Diemiin tarvitsee sivuun lisätä yksi reikä ja hieman suurentaa Heidi Swapp:n inserttien keskimmäistä reikää. Jos taas haluat käyttää Carpe Diem:n inserttejä Heidi Swapp:ssa, jää ulommaiset reiät vain yksin kertaisesti käyttämättä.

Usein törmää myös kysymykseen siitä, voiko MAMBI:n Happy Plannerin sisältöä siirtää ring binder -tyyppisiin planner-kansiin. Parhaiten tämä tuntuu onnistuvan Carpe Diem:n A5 kansien kanssa, koska niissä on leveyttä hieman enemmän kuin esim. Kikki.K:n vastaavassa koossa. Happy Plannerin sivut mahtuvat kuitenkin Carpe Diem:n sisään vain sivuja hieman leikkaamalla. Youtubesta kannattaa käydä kurkkaamassa Craftymom24cs:n video, jossa näkyy hyvin miten sivut asettuvat kansiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *