Bullet Journal – Mikä se on?

Viimeaikoina bullet journal (tunnetaan myös nimellä bujo) on kasvattanut hurjasti suosiotaan, ja miksipäs ei – systeemi on yksinkertainen, ja sen voi toteuttaa hyvin edullisesti ja omiin tarpeisiin sopivaksi.  Voisi oikeastaan sanoa, että bullet journal on henkilökohtaisin kalenterisi ikinä!
Netti on pullollaan hyviä englanninkielisiä ohjeistuksia asiaan liittyen ja You Tube on täynnä inspiroivia bujo-videoita, mutta suomeksi tietoa on saatavilla hyvin vähän. Tästä syytä tässä hieman esittelyä siitä, mikä bullet journal on ja miten se toimii.

Ennen bullet journalin aloittamista on hyvä sisäistää tämä logiikka: bullet journalissa edetään isoimmaista kokonaisuudesta pienempään.

Bullet journal ei tarvitse hienouksia toimiakseen ja sen aloittaminen on supernopeaa. Alkuun pääsee vaikka ihan tavallisella vihkolla, mutta monet kuitenkin suosivat esimerkiksi Moleskinen tai Leuchtturmin pisteellisiä muistikirjoja. Bullet journalin voi toteuttaa myös rengasmekanismillä toimivaan planneriin tai traveller’s notebookiin, tarkempaa tietoa erilaisista plannervaihtoehdoista voit lukea planners 101 -postauksestamme.  Voit itse vaikuttaa siihen, minkä kokoisen muistikirjan haluat, mutta ehkäpä helpoin on sellainen, jossa on vähintää 31 riviä. Näin saat helpommin kaikki kuukauden päivät mahtumaan sivulle. Elämääsi bullet journalin kanssa helpottaa myös se, jos muistikirjassasi on jo valmiina sivunumerot.

vihko_bullet_journal
Muovikantinen kierrevihkokin toimii hyvin bujona

 

Ensimmäiselle tyhjälle aukeamalle tulee sisällysluettelo. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että mitä tahansa vihkosi sivuille kirjoitatkin, annat sivuille sivunumerot ja lisäät ne sisällysluetteloon sivujen sisällöstä kertovan otsikon kanssa.
Sisällysluettelolle kannattaa jättää tilaa (eli tyhjiä sivuja) sillä se on olleellinen työkalu siinä, että löydät bullet journalin sisällöt helposti. Käytännössä sinun ei siis tarvitse noudattaa mitään logiikkaa, ellet halua. Voit sujauttaa vaikka kuukausien väliin listoja luettavista kirjoista tai aukeaman suosikkilainauksiasi, jos niin tahdot. Sisällysluettelon avulla löydät ne hyvin epäloogisestakin järjestyksestä. Sisällysluetteloa voi täydentää sen mukaan, mitä koet tarpelliseksi.

bullet_journal_index

Bujossa on hyvä olla myös tulevaisuusloki. Tulevaisuusloki helpottaa hahmottamaan koko vuoden tärkeimpiä menoja, eikä sinun tarvitse aina selata kaikkia kuukausivuja muistaaksesi milloin joku tapahtuma on. Tulevaisuusloki voi olla minkämuotoinen tahansa, ihan vain listaus päivämääristä tai voit toteuttaa sen esimerkiksi laatikkomallisesti, jokaiselle kuukaudelle oma laatikko.

bullet_journal_tulevaisuusloki
Tulevaisuusloki, pienet kirjoitusvirheet bujossa ei haittaa 😉

 

Sitten on kalenteriosuuden kuukausiaukeaman vuoro. Tämän voi toteuttaa tietenkin haluamallaan tavalla, mutta ehkä tyypillisin on se, että vasemmalle sivulle tulevat päivämäärät ja oikealle sivulle tehtävälista. Kaikki eivät tarvitse tehtävälistaa tai tarve voi vaihdella kuukausittain.

bullet_journal_kalenteri
Listattu kuukausi näkymä

 

Seuraavaksi on vuorossa kalenterisi päivänäkymä. Päivänäkymässäkin voit valita, haluatko päivälle kokonaisen sivun, tai esimerkiksi niin, että viikko näkyy kokonaan. Voit myös toteuttaa päivänäkymät niin, että vasemmalla sivulla on viikko ja oikealla viikkoa koskevat tehtävälistat, muistiinpanot, tarkemmat tiedot menoista jne. Jos tuntuu, ettei päivä/viikkoaukeamalle riitä yksi sivu, kannattaa perehtyä erilaisiin sivun leikkaustekniikoihin, esimerkiksi Tanskalaiseen oveen (dutch door), joka antaa lisätilaa aukeamalle. Tarkemmin asiaa havainnollistavat tämä video ja kuvia erilaisista vaihtoehdoista löytyy täältä.

bullet_journal_kalenteri2
Päivänäkymä viikko aukeamalla
bullet_journal_listattu_viikko
Listattu päivänäkymä, tämän voi tehdä myös yksi päivä/sivu

 

Viikkonäkymässä käytetään tehtävien edessä symboleita. Symbolit helpottavat järjestelemään sekä myöhemmin löytämään tiettyyn kategoriaan kuuluvia merkintöjä. Se auttaa erityisesti silloin, jos päivänäkymään vain listaa asioita epäloogisessa järjestyksessä. Pidä kuitenkin symbolit yksinkertaisina ja niistä kannattaa tehdä itselleen muistin tueksi symboli-lista. Symboleita voi toki käyttää niin paljon kuin haluaa, mutta tyypillisesti toimivuudelle riittää, että niitä on 5-6 kpl.

bullet_journal_symbolit

Symbolien merkitys voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

  • Neliö = Tehtäville jotka tarvitsee tehdä. Kun tehtävä on suoritettu, neliöön laitetaan ruksi.
  • Kolmio = Menot, tapaamiset. Kun asia on hoidettu, kolmioon laitetaan ruksi.
  • Viiva = Muistettavat asiat. Nämä voivat olla mitä tahansa, esimerkiksi kirjavinkki jonka poimit lehdestä tai nettisivu jonka haluat myöhemmin katsoa tarkemmin. Nämä merkinnät voit halutessasi siirtää myöhemmin vaikka omiin kokoelmiin (kts. alle).
  • Sydän = Erittäin tärkeä asia, jota et saa missään tapauksessa unohtaa
  • Tähti = Neliöllä merkityille tehtäville, jotka vaativat erityishuomiota esimerkiksi kiirellisyyden tms takia.
  • Nuoli = Asia joka jäänyt hoitamatta, siirretty seuraavalle päivälle tai pidemmälle eteenpäin.

Netistä löytyy lukuisia ideoita eri symboleihin ja siihen miten niitä voi käyttää. Varmastikin käytännön kokeilujen kautta huomaat, mitä juuri itse tarvitset.

Halutessasi voit tehdä myös bullet journaliisi kokoelmia, eli listauksia eri asioista esim. luettavat kirjat, katsottavat elokuvat jne.

bujo_kokoelma

 

Migraatio tarkoittaa asioiden siirtämistä eteenpäin (eli asiat joihin käytät nuoli-symbolia). Aina kun siirryt seuraavaan kuukauteen tai viikkoon, selaat läpi edellisen ja siirrät uudelle kuukaudelle/viikolle ne asiat, joihin olet merkinnyt nuolen. Tässä vaiheessa voit myös pohtia, onko asiaa tai tehtävää tarpeellista siirtää, eli onko se sellainen, jonka voit yksin kertaisesti jättää tekemättä.

Joskus sivuilta yksinkertaisesti vain loppuu tila kesken tai ehkä kahdella eri aukeamalla onkin toisiinsa liittyviä asioita? Ei hätää, voit ketjuttaa sivuja merkitsemällä sivun alareunaan millä sivunumerolla asia jatkuu. Englanninkielessä tätä kutsutaan sanalla ”threading”. Jos kuitenkin joudut ketjuttamaan sivuja useamminkin, kannattaa miettiä pitäisikö aiheesta tehdä oma kokoelma.

bullet_journal_ketjuttaminen

Bullet journalissa hienointa on se, että se voi olla ihan millainen itse haluat. Se voi olla visuaalisesti juuri niin koristeltu tai yksinkertainen kuin haluat. Se voi olla puhtaasti käytännöllinen, mutta voit myös tuunata sen juuri niin runsaaksi kuin haluat. Myös nämä perussäännöt ovat täysin rikottavissa – sinulla on täydellinen vapaus määrittää oman bullet journalisi säännöt!

Pinterest on pullollaan bullet journal -inspiraatiota, jos haluat perehtyä lisää tähän bujon ihmeelliseen maailmaan.

 

Comments

  1. Tuo vähintään 31 rivinen vihko olisi tosiaan kätevä. Olen kuitenkin huomannut, että Suomen standardivihkon korkeus on n. 29 riviä ja seuraava onkin sitten A4 kokoinen. Pitää varmaan haalia vihko kauempaa :/

      • Hei,

        Moleskine A5 kokoisessa on 40 riviä, eli sopii hyvin kalenteritarkoituksiin.
        Leuchtturmin A5 kokoinen soveltuu myös hyvin, sillä siinä on 38 riviä.

        Rivien määrään toki vaikuttaa muistikirjan koko ja rivityksen/ruutujen mitat, joten muun kokoisista ja merkkisistä muistikirjoista ei ole nyt antaa lisätietoa.

    • Lidlistä löytyi 43 rivinen/ruutuinen vihko jossa 160 sivua.Kierrekantinen.United office, spiral-bound notepad.Hintaa huikeat 1,49€.Lähdin toteuttamaan bullet journalia tällaisella.

  2. 10-11 sivut ovat sisällysluottelon mukaan varattu tammikuulle ja sitä seuraava aukeama (sivut 12.-13) ovat Helmikuulle. Jääkö siis päivänäkymä sivunumeroitta, vai onko ensin joka kuukauden kuukausi sivut ja sen jälkeen vasta alkaa koko vuoden päivänäkymät?

    • Tähän ei ole olemassa mitään sääntöä, eli sisällyksen voi rakentaa ihan niin kuin itse haluaa.
      Tässä kyseisessä bujossa on ensin kuukausinäkymät ja vasta sitten päivänäkymät, koska olen todennut sen olevan niin itselleni parhaiten toimiva systeemi. Mutta ihan hyvin voi tehdä koko kuuden sivut peräkkäinkin. 🙂

      -Satu/PLF

  3. Tämä oli hyödyllinen juttu, kiitos. Kirjoitin juuri blogiini omasta bujoilustani, linkkasin tämän suomenkieliseen osuuteen, toivottavasti sopii teille.

    • Kiva kuulla että jutusta oli sinulle hyötyä, olemme siis onnistuneet tavoitteessamme. Kiva myös että linkkasit jutun! 🙂
      Mukavia bujoiluhetkiä sinulle!

  4. Tänään anoppilassa luin Ilkkaa ja juttu bujo statukseesi kolahti, että pakko oli googletella lisää. Ihan uus termi ja asia, tuntu omalta ja sitten tajusin et mullahan on ollu jo yks bujo! Muovikantinen A4 vihko, muovisin välilehdin oli mulla viimevuoden käytössä perhepäivähoitajana toimiessani, suunnitellessani ja ajankäyttöä opetellessani. Sisällysluetteloa ei ollut, mutta vuosi ja kuukausi sivut ja lukuisat eri idealistat löytyi. Taitaa siis olla mun juttu ja nyt sillä on nimikin!

    • Hienoa että hommalle löytyi nimi! 🙂 Liityithän mukaan myös yhteisöön? Siellä runsaasti vinkkejä ja inspiraatiota.

  5. Hei!
    Nyt syksyn tullen ajattelin alottaa uuden bujon ja pohdin, että onko olemassa kierrekantista vihkoa, jossa olisi sivuilla pisteet ruudukon tai viivojen sijaan?

  6. Harkitsen oman bullet journalin aloittamista. Eräs huoli on sopivan sivupaperin löytäminen. Ajattelin nimittäin koota sivut pieneen rengaskansioon. Voidakseni käyttää kulloinkin oikeanlaista ruudukkoa tai viivoitusta tarvitsen sivun läpi kuultavan apuviivaston, jonka voin tarvittaessa siirtää sen sivun taakse johon olen juuri kirjoittamassa tai piirtämässä. Uskoakseni tämä vapauttaa minut paperin hankintaan liittyvistä harmeista. Riittää että paperi on valkoista, kuviotonta, muuten laadukasta ja kuultaa läpi.

    • Pisteellisiä sivuja voi tulostaa itse netistä, tällöin voi vaikuttaa paperin laatuun paljon. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *