DIY Paperdori – osa 1

Tämä ihana paperdori on helppo toteuttaa vaikka ei olisi kovinkaan DIY-henkinen. Materiaalit ovat helposti löydettävissä ja saattavatpa jopa olla jo kaapissasi valmiina. Tässä postauksessa käydään läpi kansien tekovaiheet, seuraavissa osissa tehdään kansien sisään täytettä vihkojen ja taskujen muodossa.

 

img_20161012_101459

Tarvitset näitä:

– paperia, josta haluat kannet tehdä
– sakset tai paperileikkuri
– kontaktimuovia
– kuminauhaa
– paksuhkon neulan
– muistiinpanovälineet
– viivotin
– liimapuikko/ kaksipuolista teippiä

Lisäksi halutessasi:

– kulmanpyöristäjän
– kartonkia
– paperiklipsu

Ja tietysti intoa luoda jotakin kaunista!

 

img_20161012_103445

Aloita mittaamalla ja leikkaamalla haluamasi kokoinen paperi. Tässä esimerkissä kannen koko on 23cm x 17,5cm, jolloin valmis paperdori on kooltaan 11,5cm x 17,5cm. Koska halusin paperdorini olevan jämäkkä laitoin  paperien väliin perus ruutulehtiön takakannen. Jämäkkyyttä voi lisätä myös ihan tavallisella kartogilla tai jättää sen kokonaan pois. Paperina voit käyttää lähestulkoon mitä tahansa ja koristella sen kuinka haluat. Suosittelen kuitenkin jämäköittämään kansia jos käytät ohutta paperia (esim. perustulostuspaperia). Paperit kannattaa kiinnittää toisiinsa ennen kontaktimuovin laittoa, jotta ne pysyvät siististi yhdessä. Itse käytin ihan perus liimapuikkoa.

 

img_20161012_105442
Kontaktointi kannattaa aloittaa kannen sisäpuolelta. Leikkaa kontaktimuovista joka reunoilta n. 1 cm suurempi pala kuin kansi on ja aseta muovi paikoilleen. Mahdolliset ilmakuplat saat helposti pois esimerkiksi viivottimen avulla. Leikkaa ylimääräinen muovi pois niin liki reunoja kuin mahdollista. Leikkaa nyt kontaktimuovista saman kokoinen pala etupuolta varten. Kun olet saanut muovin paikoilleen, leikkaa kulmista palat pois, näin muovi asettuu kauniimmin. Käännä yli menevät osat kannen sisäpuolelle ja käy vielä kerran kansi läpi, jotta kontaktimuovi on kunnolla kiinnitynyt reunoista.

img_20161012_110439

Pidä viivotin edelleen esillä ja mittaa kannen sisäpuolelta puolivälit; ylhäältä sekä alhaalta n. 1cm päästä reunasta ja näistä merkeistä laskien puoliväli keskelle kantta (ks. kuva).  Sekä ylä- että alareunaan tee vielä merkin molemmin puolin 0,5cm päähän merkit. Tee kuminauhallesi sopivan kokoiset reiät merkittyihin kohtiin. Itse käytän ohkoista kuminauhaa ja riittä kun teen paksummalla neulalla reiät.

 

img_20161012_112419

 

Kiinnitetään ensin kuminauha, jolla dori pysyy kiinni. Itse laitoin kaksi ohutta kuminauhaa, sillä kanteni ovat jäykähköt. Ota pitkähkö pätkä kuminauhaa, laita se neulansilmään ja syötä se läpi keskellä olevasta reiästä kannen sisäspuolelta. Jätä kuminauhaa pitkä pätkä kannen etupuolelle ja syötä neula takaisin läpi samasta reiästä. Jos käytät kahta kuminauhaa, niin toista vaiheet. Lenkin tulisi olla niin suuri, että se menee napakasti dorin ympärille kun taitat kannet vastakkain. Muista ottaa huomioon, että sisälle tulee vihkoja yms. joten kuminauha ei saa olla kuitenkaan liian kireällä. Tätä on hankala arvioida, varsinkin silloin, jos ei vielä tiedä, kuinka paljon vihkoja sisälle on tulossa. Siksipä jätän itse pidemmät päät solmiessani kuminauhoja kiinni, jolloin säätövaraa jää myöhempää varten.

img_20161012_112605

Tässäpä vinkki viitonen! Kun olet saanut kuminauhan oikean pituiseksi, laita kannen oikealle puolen klipsu kiinni lenkkiin niin kiinni kantta kuin vain saat. Nyt saat solmittua kuminauhan sisäpuolelta kiinni ja kiristettyä kunnolla niin, että et vedä lenkkiä enää kireämmälle (mikä on hyvin ärsyttävää ja tapahtuu väistämättä).

 

img_20161012_113336

 

Seuraavaksi laitetaan kuminauhat vihkojavarten. (Tässä näkyy kuinka pitkäksi jätän sulkukuminauhan päät mahdollista löysäämistä varten.)
Ota pitkä pätkä kuminauhaa ja laita se neulansilmään. Syötä neula ensin yläreunan keskimmäisestä reiästä kannen sisäpuolelta ulos ja tuo takaisin sisään vasemmas puoleisesta reiästä. Syötä nyt kuminauha alareunan vasemman puoleisesta reiästä ulos ja keskimmäisestä takaisin sisälle. Kiristä kuminauha nyt piukalle.

 

img_20161012_114103

 

Syötä neula nyt uudelleen yläreunan keskimmäisestä reiästä ulos ja tuo takaisin sisään oikean puoleista reiästä. Kiristä piukalle. Taas mennään alas ja oikean puoleisesta reiästä ulos ja keskeltä sisäpuolelle. Kiristä piukalle. Nyt solmitaan jäljelle jääneet kuminauhan päät yhteen tiukasti ja näin on muodostettu neljälle vihkolle paikat. Vihkoihin keskittyvässä postauksessa kerron, kuinka doriin saa upotettua enemmänkin kuin neljä vihkoa.

 

img_20161012_114121

dori

Ulkopuolelta dori näyttää nyt tältä! Yksivärisiin kansiin saa kivasti ilmettä kontrastivärisillä kuminauhoilla. Valkoista kuminauhaa voi myös värjätä ainakin alkoholitusseilla.

Toivottavasti nämä ohjeet saavat juuri sinut innostumaan ja kokeilemaan, sillä mikäpä on upeampaa kuin kantaa mukanaan kokonaan itse tehtyä planneria! Ja jos jokin jäi askarruttamaan vastaan mielelläni kysymyksiin ja autan tarvittaessa.

Iloa ja onnistumisia!

-Ann-Mari

 

 

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *