DIY Paperdori – osa 2 vihkot

img_20161031_111052

Edellisessä postauksessani käytiin läpi, kuinka tehdään Paperdori. Kaupoista saattaa olla hankala löytää juuri oikean kokoisia ja näköisiä vihkoja itse tehtyyn doriin, joten tänään tehdäänkin helposti juuri oikean kokoisia vihkoja ihan itse. Kuten paperdori tutoriaalissani, myös tässä tarvittavat materiaalit saattavat löytyä jo kaappisi kätköistä! Käytän tässä tutoriaalissa Canonin 120gsm kopiopaperia, joka on kooltaan A4. Tätä paperia löytyy esimerkiksi Prismasta.

Tässä minun tapani tehdä vihkoja.

img_20161031_100027

Näitä tarvitset:

  • paperia, josta haluat vihkolle sivut
  • kanteen paperia/ kartonkia/ skräppipaperia
  • nitoja
  • pyyhekumi
  • askarteluveitisi tai mattopuukko
  • alusta, jonka päällä voit huoletta käyttää askarteluveistä/ mattopuukkoa
  • viivotin
  • sakset tai paperileikkuri

Lisäksi halutetssasi:

  • kulmanpyöristäjä
  • klipsuja/ klemmareita

Ja toki intoa tehdä ihan oman näköiset, kauniit vihkot.

img_20161031_101805

Ensimmäiseksi päätä, minkä kokoisia vihkoja tarvitset. Tässä esimerkissä valmiin vihkon koko on 9x17cm, sillä  valmiin paperdorini koko on 11×18,8cm. Hassu koko, mutta se onkin itse tehty ja sen kuuluu olla juuri sellainen ja sen kokoinen kuin sinä itse haluat.

Taita jokainen A4 arkki yksitellen pituussuunnassa, tee taitoksista tiukat. Yksitellen taittelu tuntuu erittäin työläältä, mutta se palkitsee lopputuloksessa. Kun olet taitellut haluamasi määrän papereita, pinoa ne päällekkäin siistiin ja taisaiseen nippuun.

Leikkaa valitsemastasi kansimateriaalista sen kokoinen pala, kuin haluat kannen olevan. Taita myös kansi tiukasti ja laita paperinipun päälle. Tässä kohtaa paperit ja kansi kannattaa kiinnittää yhteen klipsuilla tai klemmareilla, jotta ne pysyvät siististi paikallaan.

img_20161031_101859

Seuraavaksi nidotaan kaikki yhteen. Tässä vaiheessa on mahtavaa, jos omistat nitojan, joka yltää nitomaan keskelle paperia. Jos taas et, avaa nitojasi ja ota pyyhekumi avuksi. Laita pyyhekumi paperinipun alle taitteen kohdalle ja pamauta nitojalla napakasti, niitti uppoaa pyyhekumiin. Irrota pyyhekumi varovasti ja taita pystyyn jääneet niitin päät tiukasti alas. Itse laitan korkeampiin vihkoihin kolme niittiä (keskelle sekä molempiin päihin), pienempiin riittää mielestäni kaksi.

img_20161031_102328

Seuraavaksi leikataan paperit samaan kokoon kannen kanssa. Taita nyt paperit vihkoksi ja kiinnitä taas klipsuilla, jotta tulee siistiä jälkeä. Aseta viivotin niin liki kannen reunaa kuin vain saat ja vedä sitä vasten veitsellä pitkiä, tasaisia vetoja. Vedä veitselä niin monta kertaa, että kaikki paperit on leikattu. Siirry nyt seuraavaan reunaan ja toista. Itse tykkään tehdä niin, että aloitan sivulta ja siirryn sen jälkeen alareunaan. Ylijäänyttä osaa papereista ei kannata heittää hukkaan, myös siitä voi tehdä vihkon!

Vinkki!

Tällä samalla tyylillä voit pienentää valmiita vihkoja itsellesi sopivaan kokoon!

img_20161031_111953

Tällä tavalla reunoista tulee todella siistit, eikä paperit tursuile yli. On toki myös mahdollista leikata paperit esim. paperileikkurilla jo valmiiksi haluamaansa kokoon. Tässä tyylissä usein käy kuitenkin niin, että paperit eivät istu sisäkkäin niin napakasti, että ne olisivat kannen kanssa tasaisesti.

vihkot

Tässä vielä vihko kokonaisuudessaan. Yksivärisiä papereita ja kartonkeja löytyy helposti esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta ja Prismasta. Näissä kansissa on se kiva juttu, että niitä voi koristella kuinka itse haluaa. Aina ei siis tarvitse olla kuvioituja skräppipareita!

Toivottavasti tämä tutoriaali saa juuri sinut innostumaan omien vihkojen tekemisestä! Vastaan mielelläni kysymyksiin ja autan tarvittaessa.

Iloa ja onnistumisia!

– Ann-Mari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *