DIY Tarradori

Tämä ihana ”tarradori” on yllättävän helppo tehdä ihan itse, vaikka onkin hieman aikaa vievä projekti.  Tässä tutoriaalissa käytän kansiin laminointikonetta, mutta jos sinulla ei ole sellaista käytössäsi, kurkkaa DIY Paperdori tutorial, jossa on ohjeet kontaktimuovitettuun kanteen. Äläkä hätäile, jos työvälineistäsi ei löydy Fuse Toolia, voit käyttää myös ompelukonetta tai vahvaa kaksipuoleista teippiä!

kolmekantta

Tarvitset:

 

  • paperia kansia varten
  • laminointikoneen ja -taskuja TAI kontaktimuovia
  • sakset TAI paperileikkurin
  • kuminauhaa
  • terävä isosilmäinen neula
  • muovitaskuja (paksuhkoa materiaalia)
  • haaraniittejä
  • fuse toolin TAI ompelukoneen TAI kaksipuoleista teippiä
  • muistiinpanovälineet

 

img_20161006_093949

 

Tässä esimerkissä olen tehnyt dorin sopimaan Simple Storiesin tarroille, joiden koko on 10,2cm x 15,2cm (L x K). Mittaa omat tarra-arkkisi, ja ei muuta kuin tuumasta toimeen! Suosittelen kirjoittamaan kaikki mitat ylös, jotta ei tulisi turhia virheitä työn edetessä.

Aloitetaan kansista, omani on 25cm x 17,2cm. Kannen leveys on hyvä olla 2 x tarra-arkin leveys + n.4-5cm, jotta taskut istuvat sisälle nätisti. Korkeutta kannattaa olla n. 2cm enemmän kuin tarra-arkilla.

img_20161006_101938

Laminoidessa paperin ympärille muodostuu ”ilmatasku”. Ole tarkkana, että leikkaat sen ulkopuolelta, jotta reunat eivät ala repsottaa. Itse pyöristin kulmat, sillä ne jäävät todella teräviksi. Tämä onnistuu helposti ihan saksilla tai kulman pyöristäjällä. HUOM! Kaikki kulman pyöristäjät eivät ole niin vankkaa tekoa, että kestäisivät laminointikalvon lävistämisen.

Seuraavaksi on aika kiinnittää kuminauha, joka pitää dorin kiinni.

kannet

Etsi kannesta keskikohta ja merkitse se kannen sisäpuolelle. Laita kuminauha neulaan, tee neulalla reikä merkitemääsi kohtaan ja vedä kuminauha läpi kannen sisäpuolelta ulkopuolelle. Vedä kuminauhaa hyvä pätkä oikealle puolen ja mene neulalla takaisin läpi samasta reiästä. Vedä nyt kuminauhalenksu dorin ympärille suht tiukkaan. Kun kuminauha on mielestäsi tarpeeksi tiukalla, solmi sen päät kannen sisäpuolella huolellisesti solmuun. Itse jätän kuminauhanpäät pitkiksi, jos tulevaisuudessa pitää löysätä tai kiristää. Kannet ovat valmiit!

Siirrytään taskuihin. Omassa dorissani taskupohjat ovat 22cm x 15,7cm.

img_20161006_104838

Muovitaskuja leikatessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mistä kohtaa ne leikkaa. Itse pidän pohjana muovitaskujen taitettua reunaa. Tällä tavoin toinen reunoista on jo valmiiksi suljettu ja itselle jää suljettavaksi Fuse Toolilla/ ompelukoneella/ teipillä vain yksi reuna. Leikkaa niin monta taskua kun haluat. Minä tein tähän doriin 10, josta muodostuu siiskin 20 taskua yhteensä. Yhteen taskuun menee vastakkain aina kaksi tarra-arkkia. Muovitaskut on helppo ja nopea leikata paperileikkurilla.

img_20161006_110359

Jotta saumat menisivät suoraan ja keskelle taskua, teen ruutupaperille apurin. Merkitsen ensin taskun leveydeltä merkit ja sen jälkeen piirrän keskelle viivan. Nyt vain asetetaan taskut merkkeihin ja saadaan suorat viivat joka kerta.

img_20161006_111012

Minulla on tapana sulkea taskuissa ensin avonainen sivu ja sen jälkeen tehdä sauma keskelle. Ensimmäisen taskun jälkeen kaikki muut ”rakennetaan” toistensa päälle vihkoseksi. Sulje ensin avoin sivu ja laita sen jälkeen tasku edellisen päälle. Kannattaa kiinnittää taskut toisiinsa klipsuilla. Tee Fuse Toolilla nyt keskisauma sen taskun päältä, jossa sitä ei vielä ole, samalla taskut kiinnittyvät toisiinsa. Jatka näin kunnes olet kiinnittänyt kaikki taskut toisiinsa.

ompelu
Jos teet tämän vaiheen ompelukoneella, riippuen taskujen määrästä sekä ompelukoneesi laadusta saatat hyvinkin saada ommeltua keskisauman kaikkiin taskuihin yhdellä kertaa. Muista kuitenkin ommella ensin jokaisen taskun auki olevan reuna. HUOM! Oman ompelukoneeni kanssa kävi niin, että sain ommeltua reunat nätisti, mutta jo kolmen taskun vahvuus sai neulan vääntymään. Suosittelen siis ompelemaan vain yhden taskun kerrallaan ensin reunoista ja sen jälkeen keskeltä. Seuraavassa vaiheessa taskut kiinnitetään kanteen, eikä niiden ole välttämätöntä olla silloin vihkona.

img_20161201_120809

Jos teet tämän vaiheen teipaten, toimi samoin käyttäen vahvaa kaksipuoleista teippiä. Huomioi taskun koossa teipin leveys, jotta tarra-arkit mahtuvat taskuun. Tässä esimerkissä olen käyttänyt Crafter’s Companion teippiä, jonka olen ostanut Käsitellen -puodista. Teippi ei jää juurikaan näkyviin ja tarrasi oikein kunnolla kiinni.

Nyt valmiina on taskuvihkonen sekä kansi. Nämä kiinnitetään toisiinsa haaraniiteillä. Mittasin kannen kiinnityskuminauhan solmusta 7 cm sekä ylös, että alas ja tein neulalla reiät haaraniittejä varten. Tein myös taskuvihkoon reiät oikeille kohdille ja työnsin haaraniitit läpi. Painoin haaraniittejä vielä saksien päillä oikein kunnolla pöytää vasten, jotta ne varmasti ovat tukevasti kiinni.

img_20161006_113111

 

img_20161006_114219

 

Lisää tarra-arkit ja ihaile super söpöä tarradoriasi!

img_20161006_114609

 

Vinkki!

img_20161006_114919

Dorista voi tehdä minkä kokoisen vain ja taskuihin voi laittaa mitä tahansa!

Itse tein miniversion, johon laitoin washisampleja, jotka on kieritetty laminointitaskujen päälle. Näin lemppari washit kulkevat näppärästi tilaa viemättä mukana miiteissä ja reissuilla. Ruusukuvioiseen taas mahtuvat täydellisesti esimerkiksi The Planner Society kitin tarra-arkit.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *